2008年12月20日土曜日

Red Lacquer Penang Authentic Peranakan Cuisine!

This is my first time to a Peranakan restaurant.
Background information on the Peranakans:
The Malay term ‘peranakan’ which means ‘locally born’ also refers to other communities that developed in Southeast Asia like the Chitty Melaka and Jawi Peranakans.The Peranakan Chinese are descendants of Chinese traders who settled in Malacca and around the coastal areas of Java and Sumatra, as early as the 14th century. In the 19th century, the Peranakan Chinese, drawn by commerce, migrated to the bustling ports of Penang and Singapore.The Peranakan culture is a unique hybrid culture that is still part of Singapore’s living heritage.
Females are called Nyonya and males are called Baba.
プラナカンとはマレー半島のマラッカ、ペナン、シンガポールの3都市で繁栄を極めた中国系グループのことです。彼らは15~16世紀(あるいはそれ以前)ごろにマラッカ王国にやってきた中国系移民の子孫とされ、現地のマレー文化、そして植民地時代には宗主国であるポルトガル、オランダやイギリスの文化をたくみに取り入れた独自の文化を持つことで知られています。

彼らは本来、男性はババBaba、女性はニョニャNyonyaと呼ばれ、総称でプラナカンPeranakanと呼ばれるようになったのは戦後のことだそうです。イギリス植民地時代にはイギリスのマラッカ海峡植民地Straits Settlementにちなみ、ストレイツ・チャイニーズStraits Chineseとも呼ばれていました。

その昔、プラナカンの祖先は単身でやってきて現地の女性(マレー人、バタック人、バリ人)を娶ったと伝えられています(しかし、異人種間婚姻は初期の世代のみ。現代のプラナカンたちは血統的には90%以上チャイニーズ)。その子孫たちは食べ物、衣装、娯楽などに多くのマレー文化を取り入れ、中国古来の伝統にはない独特の文化を持ちました。プラナカンとは?マレー文化の影響が強かったのはとくに女性ニョニャの方で、これらはニョニャ文化とも呼ばれます。ニョニャ料理、ニョニャ陶器、ビーズ刺繍、ニョニャ・クバヤなどがそれです。南国のカラフルでいて、フェミニンな色使い・ハイカラなデザインが特徴的です。一方で先祖崇拝や中国古来のしきたり・儀式を忠実に守ってきたのもプラナカンです。中国本土では廃れてしまった儀式を今でも続けている家族もあるのです。

イギリス植民地の時代を迎えると、すぐさま英語教育を受け、イギリス式マナーを身につけたプラナカンたちには、たいへんな大富豪になった者も少なくありません。イギリス風の大邸宅に住み、何人もの召使を抱え、当時珍しかったロールスロイスを乗り回し・・・、といったセレブも多く、イギリス上流社交界にも出入りしていたのです。そんな財力のおかげもあってニョニャ文化はこの時代に一層洗練されていったのです。


I fell in love with the Peranakan culture after watching the drama, "Little Nonya" and decided to pay a visit to this newly opened restaurant. The two good looking bosses are some plus points to the restaurant. I guess they only come on weekends though:)

This is the video for the opening song of the drama.


Red Lacquer Peranakan@Jurong Point
The restaurant is designed with a modern peranakan theme, and as what the name of the restaurant has suggested, the theme colour is red. I love those traditional lacquer baskets and pottery in the restaurant.







Side Dish

I can't remember the exact name for this dish. The fillings are made of rice, mushroom, radish and etc, all inserted into the little crispy cones.




Main Dishes

Peranakan Chicken Curry

It tasted like the normal chicken curry but i will give it 4/5 for its rich aroma.

Assam Fish

5/5 for the freshness and tenderness of the fish used in this dish.

Sambal Eggplant

I love the belachan!!! Belachan is a kind of shrimp paste that is commonly used in southeast asian dishes.

Dessert
Chendol


This is a traditional peranakan dessert. Red Lacquer's Chendol consist of starch noodles(made of flour and pandan leaves),kidney beans, brown sugar and ice.Served with coconut milk.

Overall ratings: 8/10

Love,
ゆき

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